En pastelldröm.

 
För några veckor sen bakade jag macarons. Det var första gången men jag blev så glad att jag kunde att jag bakade tre dagar i rad. Tre olika smaker. Choklad, choklad och lakrits och så hallon. Sista satsen, den med hallon blev inte lika fluffig som de andra och gick sönder en del. Funderar på ifall det var att jag råkade hälla i lite för mycket karamellfärg. De andra två blev förvånansvärt bra. Jag har hört att det ska vara så svårt att baka macarons men det tyckte nog inte jag. Bara man har tålamod och väger exakt mängd av ingredienserna så brukar det gå fint. 
 
Jag bakade efter Mia Öhrns recept. Den med choklad och lakrits och den med hallon är hämtade från Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk. Den som bara var smak av choklad är hämtad från Franska Bakverk. Jag bytte dock ut ingrediensen att det skulle vara likör i och tog lite vanilj istället. Så mums. 
 
 
macaron1
 
 
macaron2
 
 
macaron3
 
 
macaron4
 
 
macaron6
 
 
macaron7
 
 
macaron8
 
 
macaron9
 
Visst blev de fina? Så fantastiska färger tillsammans. Har tyvärr inte alla recept här eftersom jag inte befinner mig hemma men ett recept som jag gjorde var det här som jag hittade på Mias hemsida: 
 

Hallonmacarons

Att göra macarons är lite tid- och tålamodsprövande, och det kan vara bra att ha en digitalvåg för att resultatet ska bli perfekt. Bäst blir det om du maler mandlarna i en mandelkvarn, men har du ingen sådan kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. I välsorterade matbutiker kan du köpa färdigskalade mandlar om du vill spara tid, och i en del delikatessbutiker och indiska mataffärer brukar man kunna hitta färdigt mandelmjöl. Fler tips om hur du bakar macarons kan du läsa här.

Ger cirka 25-30 dubbla kakor
Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg

1. Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
2. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
3. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
4. Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.
5. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
6. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
7. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
8. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
9. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macaronerna. Lägg ihop med resten av kakorna. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.

 

 

Superbra recept! Mia är fantastisk på att baka och har gjort att jag blir mer inspirerad till att prova andra grejer än kanske bara kladdkaka. 

 

Tjing!

 

 
Translation: A few weeks ago I baked som macarons and I loved it!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *